Automaty vendingowe – czym są i jak działają?
Aktualna sytuacja rynkowa oraz obostrzenia gospodarcze sprawiły, że biznes vendingowy znów zyskał na popularności. Nic dziwnego, bowiem automatyzacja zakupów oraz dostarczanie konsumentom produktów za pośrednictwem maszyn vendingowych jest nie tylko jedną z najbezpieczniejszych form handlu, ale również uniezależnia ją od rynkowych obostrzeń. Dowiedz się, czym są i jak działają automaty vendingowe.
Czym są i jak działają automaty vendingowe?
Według rynkowych ekspertów i analityków, automaty vendingowe to przyszłość handlu. Samoobsługowe maszyny umożliwią konsumentom o wiele szybsze i wygodniejsze zakupy bez konieczności wchodzenia do sklepu czy rozmawiania z jego obsługą.
Z kolei dla vendorów korzystanie z automatów vendingowych pozwoli odciążyć się z wielu żmudnych obowiązków, które zostaną niemal całkowicie zautomatyzowane przez nowoczesne maszyny. Automaty vendingowe zapewnią dokładny monitoring magazynu przepływu produktów, wygenerują raporty czy uproszczą organizację zaopatrzenia.
Rodzaje automatów vendingowych
Automaty vendingowe tworzą niezwykle zróżnicowaną grupę maszyn. I choć różni je niemal wszystko – sposób przechowywania, wydawania i prezentowania produktów czy budowa techniczna oraz forma przyjmowania płatności, to maszyny vendingowe mają jeden cel – możliwość automatycznej sprzedaży produktów.
Wśród najpowszechniej stosowanych automatów vendingowych należy wymienić przede wszystkim automaty uniwersalne – tzw. glassfronty. Poza nimi kolejną popularną grupę urządzeń stanowią automaty do napojów zimnych, czyli puszkowce, automaty talerzowe (shoppery), kawomaty oraz automaty do napojów gorących (table topy).
Automaty uniwersalne
Automaty uniwersalne to tzw. glassfronty, czyli przeszklone maszyny vendingowe. W tego typu automatach sprzedawane są najczęściej słone i słodkie przekąski oraz napoje. Wydanie produktu realizowane jest poprzez obracanie się sprężyn, a automat weryfikuje prawidłowość wydania produktu za pomocą fotokomórki. Niektóre z automatów uniwersalnych wyposażone są w windy, które redukują ryzyko uszkodzenia produktu podczas jego upadku z dużej wysokości.
Automaty do zimnych napojów
Automaty vendingowe do zimnych napojów często określane są mianem puszkowców. Tego typu maszyny również wyposażone są w mechanizm sprężyn oraz fotokomórki, jednak ich przedni panel zamiast przezroczystej szyby, wyposażony jest w graficzny (często podświetlany) front prezentujący dany napój. Tego typu automaty cechuje solidna konstrukcja i możliwość wyposażenia frontu w konkretną reklamę marki lub produktu.
Kawomaty
Kawomaty to specjalne automaty vendingowe, przeznaczone do przechowywania składników oraz serwowania kawy i innych gorących napojów na bazie kawy. Poza tym w tych maszynach można serwować również mleko, gorącą czekoladę, herbaty i zupy czy napoje mleczne. Kawomaty podłączane są do sieci wodociągowej lub – gdy jest to niemożliwe – wyposaża się je w mobilne zbiorniki wody oraz w pompę wody.
Automaty talerzowe
Talerzowe automaty vendingowe nazywa się również wymiennie shopperami i talerzowcami. Są to maszyny przeznaczone do przechowywania i wydawania produktów delikatnych – np. ciastek, owoców czy jogurtów. Produkty przechowywane są na specjalnych talerzach o różnej wielkości. Wydawanie produktu polega na umożliwieniu konsumentowi dostępu poprzez odsunięcie odpowiedniej klapki.
Automaty do napojów gorących
Automaty vendingowe umieszczane na stołach, blatach lub szafkach (tzw. table topy) to rozwiązanie, które zostało upowszechnione przede wszystkim przez stacje benzynowe oraz niektóre sieci sklepów spożywczych. Są to praktyczne i kompaktowe maszyny vendingowe pozwalające na serwowanie kawy, gorącej czekolady, herbaty oraz innych gorących napojów.